Μηνιαία Σεμιναρια Timba – 6 Δεκεμβρίου Obatala & Oya

Categories:Uncategorized
Doria Zissopoulou

IMG_1734Μηνιαία Σεμιναρια Timba – 6 Δεκεμβρίου Obatala & Oya

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

OBATALA
Καθολική Παναγία του Ελέους ή ο Ιησούς Χριστός
Ημέρα γιορτής είναι 24 Σεπτεμβρίου
Χρώμα του είναι το λευκό
Αριθμός του είναι 8 και ημέρα της εβδομάδας είναι η Πέμπτη.
Ο Obatala έχει 24 διαδρομές ή caminos που σημαίνει ότι έχει 24 διαφορετικές ιδιότητες. Τα Eleke του (κολιέ) είναι συνήθως κατασκευασμένα από όλο λευκές χάντρες.
Τροφές του περιλαμβάνουν: όλα τα λευκά τρόφιμα, γάλα, ρυζόγαλο, αιγών, περιστέρια και λευκές κότες.
Ο Obatala δεν καταναλώνει αλκοόλ και τα παιδιά του απαγορεύεται να το καταναλώνουν επίσης. Μερικά από τα βότανα του Obatala είναι: Algodon, maravilla, Bledo blanco, cebolla, Almendro και tamarindo.
Obatalá (επίσης Obbatala ή Obatala) είναι η μεγαλύτερη από τις orishas σε Santeria και βασιλιάς της θρησκείας στην Orun (ουρανό).Είναι επίσης ο πατέρας πολλών orishas και ως εκ τούτου χρίζει μεγάλου σεβασμού και θαυμασμού από τους άλλους orishas σε θέματα μεγάλης σημασίας. Ενεργεί επίσης ως «διαιτητής» ή δικαστής όταν οι orishas έχουν καυγάδες, εργάζεται για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ειρήνης ανά πάσα στιγμή. Για να αντικατοπτρίζουν την σημαντική του θέση στο πάνθεον Lukumi, το ιερό του Obatala τοποθετείται πάντα υψηλότερα από ό, τι οποιαδήποτε άλλο Orisha στο σπίτι.

Ο Obatala είναι ο ιδιοκτήτης όλων των κεφαλών, επειδή λέγεται ότι έπλασε τα σώματα των ανθρώπων πριν ο Olodumare τους δώσει πνοή. Ως εκ τούτου, ο Obatala προστατεύει όλους τους ανθρώπους, και ενεργεί ως θεματοφύλακας για εκείνους που δεν γνωρίζουνε ακόμη ποιος είναι ο κηδεμόνας Orisha τους.
Ο Obatala μας προτρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να χειρίζόμαστε τα θέματα με ηρεμία και λογική.
Το Ashe του (η δύναμη του), είναι απόλυτα ενσωματωμένη στο αγαπημένο του χρώμα, το λευκό. Είναι πάντα ντυμένος στα λευκά και όλες τις προσφορές του είναι λευκές για να αντανακλούν την πνευματική καθαρότητα του και τη δροσιά της ενέργειάς του.
Το λευκό είναι το πιο ιερό χρώμα στην Santeria, επειδή αντιπροσωπεύει τον Obatala. Όταν οι olorishas παρακολουθούν τελετές φοράνε λευκά είδη ένδυσης, ως ιερά άμφια για να τους περιβάλλουν με την προστατευτική ενέργεια του Obatala.
Οι Iyawos (πρόσφατα μυημένοι) στην Santeria πρέπει να φορούν λευκά είδη ένδυσης από το κεφάλι μέχρι τα νύχια για ένα χρόνο για τον ίδιο λόγο: ως ένα σύμβολο της καθαρότητας και ως μια ενεργητική προστασία από το Osogbo(κακοτυχία).
Σύμφωνα με το μύθο ο Obatala ήταν το πρώτο Orisha που δημιουργήθηκε. Είναι ο θεός της ειρήνης και της καθαρότητας και βοηθά τους βαθιά σκεπτόμενους, όπως γιατρούς και δικηγόρους.

OYA
Καθολική Άγιος: Παναγία της Υπαπαντής και Αγία Τερέζα
Χρώματα: καφέ ή μπορντό, συν εννέα διαφορετικά χρώματα (όχι μαύρο)
Αριθμός: 9
Ιερή θέση στη φύση: η αγορά, ο άνεμος και οι πύλες του νεκροταφείου
Εργαλεία: μαχαίρια, μάσκες, δρεπάνι, αλογοουρά (iruke)
Ιδιοσυγκρασία: άγρια, ευέξαπτη, προστατευτική

Την αντιλαμβανόμαστε ως πολεμιστή-πνεύμα του ανέμου, των αστραπών, της γονιμότητας, της φωτιάς και της μαγείας. Δημιουργεί τυφώνες και ανεμοστρόβιλους, και φρουρεί τον υπόκοσμο.
Είναι το πνεύμα των ανεμοστρόβιλων (που λέγεται ότι είναι το γύρισμα της φούστας της καθως χορεύει), των αστραπών, και κάθε είδους καταστροφής.
Πέρα από την καταστροφή, Oya είναι το πνεύμα της αλλαγής, της μετάβασης, και του χάους που φέρνει συχνά.
Κατέχει την αγορά, οι Yorubas έχουν μια παροιμία που λέει “Η ζωή είναι μια αγορά και το αληθινό σπίτι μας είναι στον ουρανό”.
Είναι επίσης ο δωρητής της ζωής. Ζει στις πύλες των νεκροταφείων (σε αντίθεση με το σύνολο του υποκόσμου), το οποίο αποκαλύπτει την πτυχή της, ως μεσολαβητή της μετάβασης.
Η Oya, όταν χόρεύει, έχει συχνά μια ουρά αλόγου. Τα ρούχα της έχουν όλα τα χρώματα, εκτός από το μαύρο. Έχει μια έκφραση προσώπου με πολύ μεγάλα και ανοιχτά τα μάτια, αναπνέει φουσκώνοντας τα μάγουλά της, και συχνά βγάζει κραυγές.
Η στενή συσχέτιση της Oya με το πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο σημαίνει επίσης ότι είναι ένα από τα λίγα orishas που λατρευόταν μαζί με τους προγόνους Egun, η λατρεία των οποίων είναι τις περισσότερες φορές διαφορετική από εκείνη των orishas. Ο λόγος που λατρεύεται με τους Egungun είναι επειδή οι Egungun είναι τα παιδιά της.
Οι αγαπημένες της προσφορές της είναι τα γλυκά και τα σκουρόχρωμα τρόφιμα. Οι προσφορές της περιλαμβάνουν δαμάσκηνα, μελιτζάνες, κόκκινο κρασί, πουτίγκα σοκολάτα, μαύρη κατσίκα, μαύρες κότες, περιστέρια και φραγκόκοτα.
Σύνδεση με άλλους orishas
Είναι στενά συνδεδεμένη με πολλά orishas, αλλά κυρίως με Chango, Oggun, ΟΒΑ (Obba), Yewá / EUA και Ochún / Oxum.
Η Oya πιστεύεται ότι ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Shango/Chango. Επίσης ονομάζεται “αυτή που χρησιμοποιεί τον αέρα ως γιαταγάνι της”, “αυτή που τυλίγει τον εαυτό της στη φωτιά, σαν ένα πανί”, “αυτή που βάζει το παντελόνι για να πάει στον πόλεμο», και «αυτή που μεγαλώνει ένα μούσι να πάει στον πόλεμο “.
Λέγεται ότι οδηγεί τον Shango/Chango στη μάχη, το οποίo έχει λογική μιας και η Oya είναι το Orisha της αστραπής, και ο Shango/Chango είναι το Orisha του κεραυνού (η αστραπή πάντα προηγείται του κεραυνού).


Μηνιαία Timba Seminars w/Andreas Iosifidis – Απόφοιτος της ISA ( Instituto Superior de Arte, La Habana, Cuba)

Μια ακόμα συναρπαστική σεζόν ξεκινά και ετοιμάσαμε για εσάς την πιό ολοκληρωμένη σειρά σεμιναρίων Timba που έγιναν ποτέ στην Αθήνα!
Αποκλειστικά στην σχολή Bailarte Salsa!

Τα σεμινάρια Timba, θα είναι αυτοτελή και θα γίνονται μια φορά το μήνα, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν οι μαθητές της σχολής, αλλά και εξωσχολικοί, που ενδιαφέρονται για το είδος.

Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και το κόστος θα είναι 10€ για τις δύο ώρες(5€ η ώρα ).

Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν:
Timba footwork, despelote
Afro (Orishas) elements
Rumba( Guaguanco & Columbia ) elements
Φράσεις Salsa
Συνδυασμός και ένταξη των παραπάνω στις φράσεις salsa.
Το σεμινάριο με την παραπάνω δομή, θα γίνει το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, θα έχει θεματική το Orisha Elegua και θα είναι αυτοτελές.