YOANNIS TAMAYO INTERVIEW

image

  Δύναμη από τη μαύρη ήπειρο και Μεσογειακό ταπεραμέντο μας χάρισαν έναν ωκεανό από άσπρα και μαύρα μαργαριτάρια. Ένα από αυτά είναι και ο Yoannis Tamayo που με την παρουσία του και τις χορευτικές του φιγούρες θα κοσμήσει για λίγο τη χώρα μας, χαρίζοντας μας λίγο απ’ τη μαγεία του! Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή μέσω Skype με τον μίστερ Happy Feet και «κλέψαμε» μερικές δηλώσεις…
– Καλησπέρα Yoannis , πως ξεκίνησες επαγγελματική καριέρα χορευτή?
– Απο μικρός ήμουνα παθιασμένος με το χορό και ξεκίνησα να χορεύω με τον αδερφό μου και τον Yanek στους δρόμους του Santiago απ’ όπου και κατάγομαι.

-Στους δρόμους?
– Στη Κούβα ο κόσμος χορεύει παντού, δεν χάνουμε ευκαιρία για χορό, θα δείτε αφορμές για φιέστες σε κάθε γωνιά.

-Και σε πιο σημείο η απόλαυση του χορού έγινε επάγγελμα?
– Από 17 χρονών δίνω μαθήματα, αρχικά, ο κόσμος στο δρόμο με έβλεπε να χορεύω και με ρωτούσε αν είμαι δάσκαλος. Ξεκίνησα με απλά βασικά πράγματα. Σε παραστάσεις συμμετέχω από τα 18…
-Μικρός…
Ναι, δούλεψα με το GROUP aficionados και αργότερα στο casa de la musica, στο Casa de la trova καθώς και για το κράτος.

– Και τώρα? Μακριά απ’ την Κούβα?
– Πάντα ήθελα να κάνω τη δική μου καριέρα και τώρα πια είμαι επαγγελματίας χορευτής. Σήμερα ζω και εργάζομαι στο Παρίσι.

– Αφροκουβανέζικη μουσική και χορός λοιπόν?

– Οι μουσικές του κόσμου ταξιδεύουν συνέχεια, η μουσική κουλτούρα και παραδόσεις φυλών της Αφρικής μεταφέρθηκε μέσω των σκλάβων και μαζί με μουσικές της Ισπανίας και της Ευρώπης αναμείχθηκαν. Η Κούβα έγινε – είναι μια πολιτιστική κατσαρόλα, που μέσα της βράζουν τα κατάλληλα υλικά για να μας προσφέρει αναπάντεχα γεύματα τέχνης.

-Κι έτσι λοιπόν αποφάσισες να γίνεις Σεφ και να μας προσφέρεις αυτά τα γεύματα?
-Όταν ξεκίνησα να χορεύω ήταν απλά η salsa για μένα.
Τότε ο Johnson ( μεγάλος χορευτής του Santiago ) προετοίμαζε μια χορογραφία για το καρναβάλι, μαζί με το group του.
Εκεί ήρθα σε επαφή με τους χορούς των Orishas (Αφρικάνικες θεότητες που λατρεύονται ακόμα στη Κούβα) κι έμαθα τους Αφρικάνικους χορούς καθώς εντάχθηκα στο group του…
Η Αφρικάνικη μουσική με συνεπήρε αμέσως.
Τότε άρχισα να καταλαβαίνω πως όσο πήγαινα πίσω στις ρίζες, τόσο το χορευτικό μου ρεπερτόριο μεγάλωνε και οι κινήσεις μου γίνονταν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

– Τι γνώμη έχετε για τη μόδα του reggeaton;

– Το reggeaton είναι ένας ρυθμός που εξαπλώνεται. Αλλά είναι εύκολη μουσική. Σέβομαι τους ανθρώπους που κάνουν reggeaton, αλλά για μένα είναι μια απλή μουσική, και σαν χορευτής, θεωρώ πως είναι εύκολο να το χορέψεις – μπορείς απλά, χωρίς γνώσεις, να κουνηθείς στο ρυθμό…

– Στην Αθήνα? Δεύτερη φορά?
– Ναι είναι γεγονός πως επισκέπτομαι την Αθήνα για δεύτερη φορά, στο πλαίσιο ενός 2 ήμερου σεμιναρίου Salsa Afrocubana, που διοργανώνει η σχολή χορού Bailarte Salsa της φίλης και «αδελφής» μου Doria τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Είχα έρθει ξανά το 2011 και ήταν φανταστική εμπειρία να γνωρίσω την ομάδα της Bailarte Salsa και να παραδώσω μαθήματα στους μαθητές της.
Ερχόμενος εδώ για πρώτη φορά, μετά λύπης συνειδητοποίησα, ότι η κουβανέζικη μουσική και χοροί δεν είναι τόσο διαδεδομένοι όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει βέβαια κοινό που αγαπάει τη Λάτιν μουσική χωρίς όμως να καλλιεργεί αυτή του την αγάπη.

– Σ ’ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, θα σε δω στο σεμινάριο…
– Felice Navidad

– Καλά Χριστούγεννα!
Σε αναμονή λοιπόν του μεγάλου χορευτή τον ερχόμενο Φλεβάρη…

Χάρης Ρηγόπουλος
Πάρτυ Παρασκευή 7/2/14
Σεμινάριο level 1 Σαββατο 8/2/14
Σεμινάριο level 2 Κυριακή 9/2/14